Cerccrom
Acasa Participanti Obiective Rezultate Noutati si Evenimente Publicatii stiintifice Lang
Schema

Proiectul propune o abordare sinergetică problemei cancerului de col uterin la populaţia rromă şi alte grupuri defavorizate, īncepānd cu identificarea şi definirea profilului populaţiei, prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul, monitorizarea efectuată prin Registrul de Cancer, precum şi aplicarea lecţiilor īnvăţate īn īmbunătăţirea guvernării īn controlul cancerului īn regiunea de Nord-Vest a Romāniei. O abordare inter-sectionality poate oferi o īnţelegere mai bogată a complexităţii care influenţează accesul femeilor la screening-ul cancerului de col uterin şi poate susţine proiectarea programelor şi politicilor regionale şi naţionale din perspectiva echităţii sociale.

  Proiectul are 3 direcţii principale:

1. Analiza barierelor de acces la screening-ul cancerului de col uterin a rromilor şi altor grupuri defavorizate, īn scopul de a forma o reţea de acces la servicii medicale de calitate, care să includă probleme practice relevante referitoare la creşterea gradului de conştientizare privind disponibilitatea măsurilor preventive, creşterea accesibilităţii şi adresabilităţii la teste de Human Papilloma Virus (HPV) şi Babeş-Papanicolaou şi la unităţi de tratament;

2. Īmbunătăţirea capacităţii instituţionale pentru creşterea calităţii datelor oncologice īn Registrul de Cancer al Regiunii de Nord-vest a Romāniei, dar şi pentru o mai bună administrare īn asistenţa medicală oncologică īn regiunea noastră;

3. Integrarea screening-ului primar de HPV pentru populaţia rromă şi alte grupuri defavorizate īn Programului de screening organizat al cancerului de col uterin īn regiunea de NV, printr-un program pilot de screening integrat pentru HPV, axat pe rromi și alte grupuri defavorizate.

 

Proiectul oferă o oportunitate unică de evaluare a performanței unui astfel de program īn sistemul public regional de sănătate, care poate fi ulterior extins pentru a acoperi grupurile mai generale de populație, pānă la aplicarea la nivel național. Mai mult decāt atāt, prin susținerea inovației sistemului public de sănătate, proiectul influențează comunitatea științifică prin īmbunătățirea acurateții datelor, precum și disponibilitatea acestora. Instituțiile partenere implicate īn proiect (IOCN și Kreftregistered) au o excelență incontestabilă īn acest domeniu.

 

 

Cerccrom
[Acasa] [Participanti] [Obiective] [Rezultate] [Noutati si evenimente] [Publicatii Stiintifice]